Wat is outplacement?

  • door

Je hebt er vast wel eens over gehoord, maar wat is outplacement nou eigenlijk precies? Bij outplacement wordt een werknemer begeleid bij het vinden van een nieuwe baan of bij het beginnen van zelfstandig ondernemerschap. De werknemer wordt begeleid door een professional. 

Aanleiding

Outplacement vindt plaats als er voor een werknemer geen plek meer is in het bedrijf. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende doorgroeimogelijkheden, een fusie of reorganisatie, of een conflict tussen werkgever en werknemer. Een outplacementtraject wordt vaak gestart door de werkgever omdat die ook het ontslag heeft gestart. Ook werknemers zelf kunnen een outplacement traject opzetten. 

Traject

Een outplacementtraject heeft vaak vaste verschillende onderdelen. Verschillende bureaus hebben verschillende werkwijzen, maar de volgende vier onderdelen komen eigenlijk altijd wel aan bod.

Verwerking van ontslag

Een ontslag is vaak een negatieve ervaring, die eerst verwerkt moet worden voor er verdere stappen kunnen worden ondernomen.

Kwaliteiten in kaart brengen

Iedereen heeft verschillende kwaliteiten, en het is belangrijk om te weten wat jouw sterke punten zijn. 

Sollicitatiebegeleiding

Verschillende onderdelen van een sollicitatie worden aangeleerd, zoals het schrijven van een cv en brief, maar ook het voeren van een sollicitatiegesprek.

Zoeken naar een baan

Men wordt geholpen bij het zoeken naar vacatures die bij de competenties en wensen van de werknemer passen.

Bureau kiezen

Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten bij het kiezen van een bureau voor je outplacement traject. Het belangrijkste is om te kijken of de faciliteiten en aanpak bij jou persoonlijk passen. Sommige bureaus bieden ook online trajecten aan, wat zeker in de tijd van het Coronavirus een voordeel kan zijn.

Bron: all4people.nl