Wat is een zakelijke financiering

  • door
zakelijke financiering

In dit artikel gaan we in op vormen van zakelijke financiering. We beperken ons tot de bestaande onderneming. Er kan een behoefte aan geld ontstaan, omdat je bijvoorbeeld een investering wilt doen of een rustige periode moet overbruggen. Hier nemen we aan dat je de financiering extern zoekt. Wat zijn dan de opties?

zakelijke financiering

Via banken

Voor financiering door een bank kijken we hier naar:

  • krediet
  • lening
  • leasing
  • hypotheek

Krediet

Een krediet is een flexibele lening. Dat is handig als je financieringsbehoefte aan verandering onderhevig is. Het gaat om een maximum bedrag en je neemt naar behoefte geld op. Dat zijn doorgaans relatief kleine bedragen. Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Maandelijks doe je een aflossing, maar die kan je later weer opnemen.

Lening

Een lening kan een goede vorm zijn, als je eenmalig een niet al te groot geldbedrag nodig hebt. Je krijgt het bedrag in een keer beschikbaar en lost maandelijks met rentebetaling af.

Leasing

Banken hebben graag een onderpand om hun risico’s te verkleinen. Bij leasing gaat het om de aanschaf van een specifiek bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een bedrijfsauto of machine. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks een bepaald bedrag voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Er zijn twee vormen: financial en operational. Een financial lease lijkt meer op een lening en operational lease op huren.

Hypotheek

Als je geld nodig hebt voor de koop van een pand of een verbouwing, dan kan je uiteraard een hypotheek afsluiten. Dat is niet veel anders dan een hypotheek voor een woning.

Andere opties

Twee andere mogelijkheden voor externe financiering zijn:

  • MKB-krediet
  • crowdfunding

MKB-krediet

Zoals de naam aangeeft, hebben we het over het midden- en kleinbedrijf. In feite is het een lening en geen krediet. De lening wordt verstrekt door Qredits.

Crowdfunding

Via een online platform wordt geld opgehaald bij kleine investeerders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *