Waarom goed voorraadbeheer in jouw magazijn onmisbaar is

  • door

Als je in de logistiek werkt weet je waarschijnlijk als geen ander dat goed voorraadbeheer in jouw magazijn enorm belangrijk is. Het niet op peil hebben van de voorraden heeft vervelende consequenties. Zo kan een te kleine voorraad ervoor zorgen dat je klanten moet teleurstellen of dat werknemers minder efficiënt kunnen werken. Een te grote voorraad kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je achterblijft met onverkoopbare producten. In deze weblog geef ik je een aantal tips en tricks om ervoor te zorgen dat het voorraadbeheer in jouw magazijn op rolletjes loopt.

Leveranciers


In jouw magazijn wil je er natuurlijk voor zorgen dat je altijd genoeg producten op voorraad hebt. Als er voorraadtekorten ontstaan wil je deze zo snel mogelijk worden opgelost. Het is dan ook ontzettend belangrijk om gebruik te maken van betrouwbare leveranciers.

Betrouwbare leveranciers maken het een stuk makkelijker om jouw voorraden goed te beheren. Je weet namelijk wat je van ze kunt verwachten. De beloofde goederen worden altijd geleverd én ze worden ook altijd op tijd geleverd. Bedenk van tevoren goed wat jij belangrijk vindt bij een leverancier. Wees kritisch in jouw zoektocht naar de perfecte leverancier. 

Administratie en structuur


Voordat je overgaat tot het inkopen van voorraden is het essentieel om te weten wat je al hebt liggen in jouw magazijn. Een goede administratie is daarbij onmisbaar.

Om fouten te voorkomen en om het voorraadbeheer zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zorg je ervoor dat het registratie- en inkoopproces een duidelijke en logische structuur heeft.

Ken jouw klanten


Voor goed voorraadbeheer van jouw magazijn is het belangrijk om zicht te hebben in de behoeftes van jouw klanten. Hoe beter jij jouw klanten kent hoe makkelijker het is om in te schatten hoeveel voorraad je nodig hebt. 

Software


In het huidige digitale tijdperk zijn er talloze ICT mogelijkheden die jou kunnen helpen bij het beheren van de voorraden. Zo heb je diverse software programma’s die de voorraden bijhouden door de inkopen en verkopen te verwerken. Ook bestaan er verschillende software programma’s die jou kunnen helpen de behoefte van jouw klanten in kaart te brengen.

De keuze in softwareprogramma’s is enorm. Het is dan ook erg verstandig om van tevoren na te gaan wat voor programma jij nodig bij het voorraadbeheer in jouw magazijn. Heb je een grote of een kleine onderneming? Wil jij een softwareprogramma dat jouw medewerkers ondersteunt of wil je liever een programma die bepaalde taken geheel overneemt? Wat wil je uitgeven aan een software programma en wat bespaar je door de aanschaf? Dat zijn allerlei vragen die opkomen bij het kiezen van de juiste software voor jouw magazijn. Lees je dan ook goed in voordat je overgaat tot de aanschaf van softwareprogramma’s voor jouw magazijn.

Bron: krijgsmanpublicwarehousing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *