Op zoek gaan naar een (nieuwe) baan

  • door

Voor sommigen is het een eitje, voor anderen is het niet zo vanzelfsprekend. Het vinden van een nieuwe baan kan soms langer duren dan je had gehoopt en kan een hoop frustratie opleveren. Er is dan ook niet echt een ‘wat te doen als je een baan zoekt’ lijstje met stappen die je kan ondernemen met een gegarandeerde baan als resultaat. Zakt de moed je even in de schoenen? Lees dan snel verder.

Solliciteren

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Misschien ben je boventallig verklaard, bleek je niet goed te passen in je vorige functie, was je zelf toe aan iets nieuws of ben je net klaar met je studie en wil je nu fulltime aan het werk. Het komt allemaal op hetzelfde neer: ga bijvoorbeeld op zoek naar vacatures in Zwolle. In principe is dat hetgeen wat je nu moet doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk.

Begin bij het begin

Het reageren op vacatures en het solliciteren is niet waar het vinden van een nieuwe baan begint, ook al is dat misschien wel wat je denkt. Begin eerst met voor jezelf op een rijtje te zetten wat jij wilt, belangrijk vindt, waar je naar op zoek bent, waar jouw interesses liggen, welke kant je op wil, etc. Had je dit nog niet gedaan, ben je nu waarschijnlijk een stuk dichterbij dan je was. Het klinkt zo simpel maar door goed inzicht te hebben in wat jij belangrijk vindt in een nieuwe baan, heb je ook inzicht in jezelf en zal het solliciteren makkelijker gaan.

De eerste indruk krijgt een potentiele nieuwe werkgever natuurlijk door jouw opgestuurde cv en motivatiebrief. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe jij overkomt in die cv en motivatiebrief. Je kan denken dat je weet hoe je overkomt, maar eigenlijk krijgt degene die jou niet kent een heel verkeerd beeld van jou als mens. Neem goed de tijd voor deze dingen door er écht goed voor te zitten en eraan te werken.

Hulp inschakelen

Duurt het ondertussen al langer dan je had gehoopt en gooi je al bijna de handdoek in de ring? Professionele hulp kan uitkomst bieden. Persoonlijke hulp in jouw omgeving kan ervoor zorgen dat jij sneller (weer) aan de slag kunt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar uitzendbureau Zwolle. Een bedrijf wat specifiek in een stad (zoals Zwolle) zit, kan zorgen dat makkelijker wordt. De persoonlijke begeleiding is erg waardevol in situaties al deze, dus ga daarnaar op zoek.