Beroepskeuzetest

  • door
coachen

Ambieer je een nieuw beroep? Doe een uitgebreide beroepskeuzetest!

Wanneer je de middelbare school of het beroepsonderwijs hebt afgesloten is het mogelijk tijd om te gaan solliciteren naar een baan. Maar waar sommigen al een tijdlang precies weten welk beroep ze willen gaan uitoefenen, daar hebben anderen grote moeite met het bepalen van hun favoriete beroep. Ook kan het zijn dat je al een aantal jaren werkzaam bent in een bepaald werkveld, maar dat je nu graag de overstap naar een andere branche zou willen maken. In al deze situaties kun je wel wat hulp gebruiken om wat meer inzicht in de mogelijkheden van de arbeidsmarkt te kunnen verkrijgen. Een uitgebreide beroepskeuzetest is hierbij voor veel mensen een geschikte eerste stap. Uit een dergelijke test kunnen namelijk suggesties komen waar je zelf nog niet eerder aan had gedacht. Hoe die suggesties dan wel tot stand komen? Daar lees je in de volgende alinea meer over.

Beroepskeuzetest

Hoe komen de resultaten van een beroepskeuzetest tot stand?

Vooropgesteld: hoe uitgebreider de beroepskeuzetest is die je aflegt, hoe beter de suggesties zullen zijn die er uit komen. Wat dat betreft is een gratis test die je op internet kunt vinden en die slechts een paar vragen bevat niet echt een goede graadmeter. Een beroepskeuzetest moet namelijk dusdanig goed in elkaar zitten dat deze de resultaten aan de hand van onder meer de volgende factoren weergeeft:

  • Je opleidingsniveau en/of je hoogst genoten opleiding.
  • Er wordt bepaald of je als leidinggevende kunt werken of dat je liever in de luwte werkt.
  • Aan de hand van je communicatieve skills worden je adviezen ook een bepaalde richting in geduwd.
  • Op basis van je interesses, normen en waarden worden bepaalde beroepsgroepen voorgesteld.

Na het afleggen van een goede beroepskeuzetest mag je ervan uitgaan dat de resultaten van je test meteen getoond worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *